14.02.2012.

Treći Evropski Fejsbuk pesnički festival

Pozivamo pesnike iz svih evropskih zemalja, da učestvuju na trećem EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU, koji će se održati 03. i 04. marta 2012. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 18. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra (BKC) i Novosadskog sajma.

EVROPSKIM FEJSBUK PESNIČKIM FESTIVALOM želimo da pokažemo da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Cilj Festivala je da se pesnici koji sarađuju na Fejsbuku (objavljuju svoje pesme, čitaju i komentarišu jedni drugima poeziju) sretnu, lično upoznaju na Festivalu, čuju jedni druge dok govore stihove i pretvore svoju virtuelnu komunikaciju, u oblasti književnosti, u stvarnu. Pesnici koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju festivalu moći će da učestvuju virtuelnim putem preko fejsbuka postavljanjem svoje pesme na zidu stranice Festivala na fejsbuku koja glasi: Evropski Fejsbuk pesnički festival. Ova stranica će biti projektovana putem video bima na štandu BKC-a na Sajmu i na njemu će biti postavljane fotografije učesnika festivala.

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL biće emitovan uživo putem veb kamere na internet adresi www.bkc.devbin.org i na taj način biti dostupan za gledanje kako pesnicima koji ne prisustvuju lično tako i publici celog sveta.

Pravo učešća na Festivalu imaju svi koji pišu poeziju bez ograničenja – starosnog, polnog, verskog, nacionalnog, profesionalnog…

Način prijavljivanja za učešće na Festivalu: poslati jednu neobjavljenu pesmu na maternjem jeziku i lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon) do 20. 02. 2012. godine na e-mail: fejsbukfestival@gmail.com (Molimo pesnike da u prijavi navedu da li će prisustvovati festivalu ili će učestvovati preko fejsbuka. Raspored učešća pesnika za 03. i 04. 03. kao i tačan program festivala biće blagovremeno objavljen.)

Pesme poslate prilikom prijavljivanja biće objavljene u zajedničkom zborniku radova pesama učesnika festivala u izdanju BKC-a kao elektronsko izdanje na cd-u. Žiri BKC-a (Simon Grabovac, Franja Petrinović, Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović) koji će pratiti rad Festivala, pesnika sa najboljom pesmom nagradiće objavljivanjem nove pesničke knjige (do četiri autorska tabaka) u izdanju BKC-a, a ostali učesnici će dobiti zahvalnice i popust od 10% ukoliko objavljuju knjigu preko BKC-a.

Program Festivala sastojaće se od termina za nastupanje pesnika učesnika festivala, promocije zbornika pesama sa prošlogodišnjeg festivala (elektronsko izdanje na cd-u), promocije zajedničke knjige prošlogodišnjih pobednica Ines Peruško Rihtar iz Zagreba i Vesne Konc Marjanović iz Subotice koja izlazi u štampanoj formi, kao i zajedničke knjige drugonagrađenih Jelene M. Ćirić iz Praga, Mitka Gogova iz Pariza i Maje Korolije iz Pazove, koja izlazi kao elektronsko izdanje na cd-u, kao i promocije drugih izdanja BKC-a.

Ove godine organiztori Festivala uvode novinu – svake godine će specijalni gosti biti autori iz jedne evropske država koji će čitati pesme na svom maternjem jeziku. Ove godine, specijalni gosti su pesnici i prevodioci iz Nemačke: Peter Zwey, Adi Hübel, Ilse Hehn, Dietmar Herzog i Marco Kerler. U okviru pratećih programa Festivala biće promovisan i prevod celokupnog pesničkog dela Branka Miljkovića na nemački jezik Vergeblich ich sie wecke/Uzalud je budim, u prevodu Johana Lavundija, koji je BKC objavio prošle godine kao dvojezično nemačko-srpsko izdanje povodom povodom 50 godina od smrti Branka Miljkovića, jednog od najvećih srpskih posleratnih pesnika.

Za prvi i drugi EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL, koji su se održali 2010. i 2011. godine na novosadskom Salonu knjige, prijavilo se svake godine po 250 pesnika iz 20-ak zemalja i oko 100-tinak gradova, od kojih je oko 150 pesnika svake godine lično došlo na Festival, dok su ostali učestvovali preko fejsbuka.

Za sve informacije možete zvati na telefon +381 (0) 23/781-552 ili postaviti pitanje putem e-mail: fejsbukfestival@gmail.com

U nadi da ćete uzeti što veće učešće na Festivalu, a do skorog viđenja, srdačno vas pozdravljaju Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Novosadski sajam iz Novog Sada.

„FILMOGRAFIJA – jedna scena, rečito putovanje!“

Poziv je upućen svim mladim autorima, koji se umetničkom fotogtafijom bave profesionalno ili rekreativno, da prijave svoje radove ne konkurs organizovan u okviru  pratećeg programa Festivala studentskog filma. Najbolji radovi biće izloženi u prostoru UK “Parobrod” tokom trajanja festivala.
Potrebno je da odaberete fotografiju koja može biti sekvenca iz svakodnevnog života, života ulice ili vaše neposredne okoline, ali koja po vama dočarava filmsku scenu koju biste nekada voleli da vidite na velikom platnu.
Nakon završetka konkursa, studenti dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti, na osnovu pristiglih fotografija osmisliće kratke sinopsise za film. Na taj način, publika , ali i sami autori će na izložbi moći da vide rezultate umetničkog procesa spajanja događaja i reči koje ih čine filmičnim.
Ove godine, festival će biti održan od 15. do 18. marta i kroz svoje programe, pod sloganom “Čekiraj se!” bavi se temom putovanja. Filmskim, studentskim, dalekim, izmišljenim i stvarnim. Kroz kreativne procese istražujemo na koji način pomoću filma putuje publika ili njegovi stvaraoci? Da li je to način da se pređu granice i uspostavi dijalog među različitim jezicima, kulturama i   ljudima?
Putovanje ideja je neograničeno, dozvolite im da preteknu sebe, iznenadićete se !

Fotografije ili prijave je potrebno dostaviti najkasnije do nedelje 04. marta na adresu :
virdzinia@gmail.com 

Komentariši