22/04/2012

Književni konkurs „PitchWise 2012“

Fondacija CURE iz Sarajeva, u okviru ovogodišnjeg, sedmog izdanja Festivala ženske umjetnosti PitchWise, raspisuje Književni konkurs „PitchWise 2012“.

 Kriteriji za učestvovanje na Konkusu:

 tekstovi trebaju biti izvorni i neobjavljeni, te napisani na jednom od sljedećih jezika: bosanski, hrvatski, srpski i/ili crnogorski (kao i dijalekata koji bogate pomenute jezike);

  1. Konkurs je otvoren kako za poetske, tako i za prozne radove;
  2. na Konkurs se mogu prijaviti svi/sve, bez obzira na starosnu dob, etničke, vjerske i ostale identitete;
  3. poslati max. 3 pjesme i/ili 3 priče;
  4. obim: jedna pjesma ne bi trebala biti duža od 3 kucane strane (prored 1.5, font 12), a jedna priča ne bi trebala biti duža od 6 kucanih strana (prored 1.5, font 12);
  5. pjesme/priče trebaju biti potpisane imenom i prezimenom autora/autorke;
  6. ispod imena i prezimena napisati adresu, kontakt telefon i e-mail;
  7. Konkurs je otvoren od 20. aprila do 15. juna 2012. godine;
  8. tekstove slati na e-mail: knjizevnikonkurs@fondacijacure.org

 Tročlani žiri će birati tekstove koji će biti objavljeni u publikaciji/antologiji „PitchWise 2012“. Rezultati Konkursa će biti objavljeni najkasnije do 15. avgusta 2012. godine.

Troje autora/autorki, po odluci žirija, biće pozvani da budu specijalni/e gosti/gošće ovogodišnjeg Festivala ženske umjetnosti PitchWise, koji će se održati sredinom septembra u Sarajevu, kada će biti organizovana i promocija antologije „PitchWise 2012“.

Sve autorke i autori koji uđu u antologiju „PitchWise 2012“ dobiće po jedan primjerak iste.

 PitchWise Festival ženske umjetnosti fokusiran je na žensku i feminističku angažiranu umjetnost. Ideja Festivala je da promovira i afirmira feminističke principe, da uključuje, povezuje, osnažuje. U prošlogodišnjem izdanju Festivala, u okviru programa Književno prijepodne, publici su se predstavile/i sljedeće/i autorice/autori: Radmila Radojković iz Zrenjanina, Ilona Jerič iz Ljubljane, Safer Grbić iz Tešnja, Milja Branković iz Leskovca i  Lana Bastašić iz Banjaluke.

Radujemo se što će književni dio Festivala PitchWise ove godine biti osnažen i nekim novim autoricama i autorima, kao i antologijom poezije i kratke proze „PitchWise 2012“.

 Tim Književnog programa

Festivala ženske umjetnosti PitchWise 2012

www.fondacijacure.org

 

Konkurs – ”Zavičajne staze – BIHOR 2012.”

Ćamil Sijarić, by: Emir IsovićBerane – Savjet, poljoprivredno-turističke i kulturno-sportske manifestacije “Zavičajne staze – Bihor 2012″, raspisuje nagradni konkurs za kratku priču inspirisanu BIHOROM.

Cilj je podsticanje i promocija autora koji savremenim rukopisom mogu ući u krug spisateljskih sljedbenika Ćamila Sijarića i drugih velikana sa ovog prostora.

Za jednu od tri nagrade mogu konkurisati neobjavljeni književni radovi.

Rukopise u 4 kucana primjerka, potpisane šifrom, sa rješenjem šifre i ličnim podacima u manjoj koverti, poslati na adresu: Centar za seoski razvoj Petnjica, 84300 Berane – Crna Gora, sa naznakom za Festival kratke priče – Zavičajne staze – Bihor 2012.

Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku manifestacije.

Najboljim piscima, uz umjetnički znak manifestacije biće dodijeljenje i tri novčane nagrade: I 400 €, II 300 €, III 200 €.

Za sve dodatne informacije obratite nam se posredstvom mail adrese music@t-com.me, softic.faiz@gmail.com, mirrsad@t-com.me i czsr@t-com.me.

Kontakt telefon/fax:+382(0)51238-261.

Konkurs je otvoren do 12. juna 2012. godine.

Rukopise će ocjenjivati festivalski žiri u sastavu: Faiz Softić, predsjednik, mr. Sait Šabotić i Kemal Musić.

 

Sedmi festival zagonetke Niš 2012

Enigmatski savez Srbije -Beograd
Enigmatski klub *Niš* – Niš

o r g a n i z u j e

SEDMI FESTIVAL ZAGONETKE
NIŠ – 2012

ORGANIZACIONI ODBOR
RASPISUJE

K O N K U R S
ZA
NAJBOLjU NEOBJAVLjENU
AUTORSKU ZAGONETKU

Treba SASTAVITI klasičnu srpsku zagonetku u prozi ili stihu sa što dosetljivijim i duhovitijim opisom odgonetke.
Najviše 3 (tri) rada, sa podacima o autoru,
dostaviti do 10. avgusta 2012. na adresu:
Enigmatski klub *Niš*
18000 N i š,
Dragoljuba Ristića 31
ili na
e-mail: feznis@gmail.com ; SMS 063/449997

Selekcijom će se sačiniti lista ispravnih radova po azbučnom redu odgonetke a nezavisni žiri će odabrati najbolje.
Na 12.SES u Kikindi organizator će proglasiti pobednike i uručiti im priznanja i nagrade. Od uspelih zagonetaka štampaće se Zbornik, kao dodatak *Glasniku ESS*, a u PDFu prezentirati na www.ess.org.rs.

Niš, 0412 OO FEZa

 

Konkurs za Haiku u Odžacima

ORGANIZACIONI ODBOR ODžAČKOG HAIKU FESTIVALA
ODžACI 2012.

Raspisuje K O N K U R S
za najbolje neobjavljene haiku pesme i ciklus godine

Radovi se šalju u tri primerka potpisana šifrom, a rešenje šifre dostavlja se u zasebnoj koverti

Broj radova je ograničen na pet haiku pesama i jedan ciklus
Autori koji budu slali pod više šifara biće DISKVALIFIKOVANI

Konkurs je otvoren od 11. aprila do 20. maja 2012. godine

Adresa za prijem radova :

Narodna biblioteka Branko Radičević
Željeznička 30
25250 Odžaci

Tel. 025/5742-425

 

Književni konkurs “Rudnička vrela 2012″

KK “Momčilo Nastasijević” iz Gornjeg Milanovca i ove godine raspisuje konkurs za “RUDNIČKA VRELA 2012″- 23. medjunarodna pesnička manifestacija održaće se u septembru 2012.godine u Gornjem Milanovcu.
Pravo učešća imaju svi pesnici iz Srbije i sveta koji stvaraju na srpsko…m jeziku.Tema je slobodna.
Po slobodnom izboru poslati 2 pesme u 3 primerka pod šifrom, a razrešenje šifre i kraću biografiju u posebnom kovertu na adresu:

KK “Momčilo Nastasijević”
Vojvode Milana 8/3
32300 Gornji Milanovac

Konkurs je otvoren od 01.01. do 01.05.2012.godine.

Najbolja pesma biće nagradjena književnom nagradom MOMČILO NASTASIJEVIĆ, a najbolji radovi biće, već tradicionalno objavljeni u Zborniku pesama.
Biće dodeljene i dve MEMORIJALNE nagrade
– SILVIJA PAVIĆ i
– VLADAN MAKSIĆ po odluci žirija.

Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefone:

+38132/ 71 71 84
+38164/ 33 212 45

Osoba za kontakt – Vera Pavić, predsednik kluba

 

Produžen rok za Balkans Beyond Borders

Početak:
3 Apr 2012
Kraj konkursa:
20 May 2012

Konkurs za učešće na trećem Festivalu kratkog filma Balkan Beyonds Border u Tirani produžen je do 20. maja, a namenjen je mladim filmskim autorima sa Balkana i iz Jugoistočne Evrope.

Organizatori BBB Festivala prvobitno su najavili treće izdanje u maju, ali su odlučili da produže rok. Septembar 2012. je tako novi termin održavanja trećeg BBB, koji će biti održan na temu multijezičnosti i komunikacije.

Slaveći diverzitet, multijezičnost i komunikaciju, tema trećeg BBB Festivala kratkog filma 2012. je “Talk to Me” (Pričaj sa mnom).

Konkurs je otvoren za mlade umetnike do 30 godina sa Balkana i šire (jugoistočne Evrope).

Temom “Talk to Me” organizatori pozivaju mlade umetnike da se aktivno angažuju na temu komunikacije u svim oblicima – jezikom ili bilo kojim drugim sredstvima izražavanja.

Prema navodima organizatora, Balkan je poznat po svojim kulturama, tradicijama i multijezičnosti, pa bi mladi autori trebalo i da pokažu tu raznovrsnost svakodnevnog života u regionu.

“Uzmite kameru i razgovarajte sa roditeljima, prijateljima, ljubavima, komšijama, neprijateljima, razgovarajte sa Balkanom i sa svetom. Multijezičnost i komunikacija su svuda oko nas i izvan nas. Neka vas inspirišu”, poručili su organizatori.

Glavni cilj projekta je da motiviše mlade ljude da kreiraju kratke filmove kroz koje mogu da izraze prošlost svog regiona, sadašnjost i budućnost. Cilj je i da se dobije bolji uvid u to kako se odnose prema komunikaciji uopšte, kao i prema kulturnoj i jezičkoj različitosti u regionu.

Više informacija o načinu prijavljivanja dostupno je na sajtu BBB (www.balkansbeyondborders.eu), kao i na profilima BBB na Fejsbuku i Tviteru (BalkansBB).

BBB je neprofitna organizacija koju je osnovalo devet mladih ljudi iz regiona jugoistočne Evrope, a glavni cilj je promocija mobilnosti i saradnje mladih na Balkanu, kao i unapređenje njihovog evropskog “identiteta”. Cilj projekta BBB se postiže, osim festivalom kratkog filma, i kroz radionice, seminare i široku mrežu mladih u regionu.

 

Konkurs 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Početak:
9 Apr 2012
Kraj konkursa:
1 May 2012

Međunarodni festival fotografije Organ Vida biće održan četvrti put u Zagrebu 15. i 16. juna/lipnja, a prvi put u kinu Europa, ali i u jednoj od galerija u gradu Zagrebu.

Tema četvrtog festivala Organ Vida je dokumentarna fotografija.

Gledajući na fotografiju kao sredstvo izražavanja, odnosno dokumentovanja društvenih događaja i ljudskog ponašanja, na ovogodišnjem festivalu fotografije Organ Vida biće predstavljeni radovi na temu dokumentarne fotografije u najširem smislu.

Konkurs je otvoren do 1. maja/svibnja 2012. godine, a rezultati će biti objavljeni 20. maja na festivalskom sajtu.

Na konkurs se mogu prijaviti svi punoletni državljani Hrvatske i inostrani autori, a primaju se serije fotografija, odnosno dokumentarni projekti, od minimalno 3 do maksimalno 20 fotografija.

Dokumentarni serijal treba da prati i pripadajući opis.

Izabrani radovi biće izloženi u galerijskom prostoru za vreme trajanja festivala, a o izboru finalista i pobednika odlučiće profesionalni međunarodni žiri od pet članova.

Članovi žirija biće uskoro objavljeni na sajtu festivala Organ Vida.

Propozicije i pravila nalaze se OVDE

Pobedniku 4. festivala Organ Vida biće uručena nagrada i priznanje Organa Vida.

Osim što će prvi put biti održan u kinu Europa i u jednoj od galerija u Zagrebu, Organ Vida je prvi puta dobio i vizuelni identitet zahvaljujući multidisciplinarnom kreativnom studiju Stožer. Novim vizuelnim rešenjem kreativni studio odvojio je istoimenu udrugu od međunarodnog fotografskog festivala koji se redovno održava od 2009. godine u Zagrebu.


Planeta ART 2012

Raspisan konkurs za originalni ekološki angažovani umetnički rad
Planeta ART 2012.

Konkurs za kratku pesmu/priču, crtež, pesmu kantautora ili benda

 Od 2010. godine, svojim angažmanom Udruženje „Šta hoćeš” podržava 350.org, pokret ekoloških pokreta za ujedinjenje sveta u rešavanju klimatske krize. Administrativno sedište Udruženja „Šta hoćeš” nalazi se u Obrenovcu, gradu u kome se proizvodi 60% struje potrebne Srbiji, predgrađu Beograda koje je istovremeno i jedna od ekološki najosetljivijih tačaka u našoj zemlji.

350 je najvažniji broj na svetu – to je broj koji označava bezbednu gornju granicu milionitih delova (ppm) ugljendioksida (CO2) u atmosferi planete Zemlje, koju je neophodno postići da bi se sprečila potpuna katastrofa koju donosi promena klime. Sada se nalazimo na 393 ppm CO2. Osećamo na svojoj koži kako klima postaje ekstremna – pustoše suše ili vode plave, ali se sistem bespoštedne eksploatacije resursa zbog profita na to ne obazire. Bez osvešćenja pojedinca neće se promeniti korisnički odnos prema prirodi, kojoj pripadamo. Umetnost, snaga izraza darovitog pojedinca ili grupe, može da menja.
Zato Udruženje „Šta hoćeš” raspisuje konkurs „Planeta ART” upućen onima koje brine globalno zagrevanje, onima koji razumeju da nisu samo korisnici prirode već i njen deo.
Ako hoćeš da menjaš – stvaraj! Napiši kratku priču ili pesmu. Nacrtaj crtež. Sam ili s bendom, odsviraj i snimi pesmu. Radove treba poslati na mejl 350brenovac@gmail.com. Rok za slanje je 21. april 2012. godine. Najbolji radovi po mišljenju žirija biće nagrađeni, a autori će ih javno izvesti ili prikazati.
Sastav žirija:
1) Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti, direktorka „Remonta”
2) Dejan Škopelja, muzički producent, muzičar, suvlasnik studija „Master blaster”
3) Pavle Ćosić, lingvista, književnik, urednik, RO „Kornet”
4) Vladimir Lešić, muzičar, kompozitor, producent, direktor agencije „Balkan Music Box”
5) Udruženje „Šta hoćeš” – kao kolektivni član žirija
Podrška: Remont, Master Blaster, Kornet, Balkan Music Box, Štrikla
Pokrovitelj: Gradska opština Obrenovac
Jer umetnost može da promeni svest.
Detaljne informacije o konkursu možete naći na sajtu www.wdoyouw.org/350
Najavni video nalazi se na http://youtu.be/jIuvQyGCCzk

 

Nagrada „RISTO PEJATOVIĆ“ za neobjavljenu karikaturu

J.U. UMJETNIČKA GALERIJA „VITOMIR SRBLJANOVIĆ“
PLJEVLJA
raspisuje
XIX KONKURS
za dodjelu nagrade za karikaturu „RISTO PEJATOVIĆ“

I
Nagrada „RISTO PEJATOVIĆ“ dodjeljuje se za neobjavljenu karikaturu sa prostora bivše SFRJ.

II
Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 10 cijena rada u Crnoj Gori i dvije specijalne nagrade Žirija, koje se sastoje od plakete i novčanog iznosa od 3 cijene rada.
Za nagradu konkurišu originalni radovi na slobodnu temu, formata od A4 (210 x 300 mm) do A3 (300 x 420 mm).
Plagijati i fotokopije se neće razmatrati, a prispjeli radovi se ne vraćaju.

III
Karikature dostaviti na adresu: J.U. Umjetnička galerija „Vitomir Srbljanović“, ul.Tanasija Pejatovića br. 32, 84210 Pljevlja – Crna Gora, sa naznakom „za nagradu RISTO PEJATOVIĆ“ do 20. maja 2012. godine.

IV
Nagrade se dodjeljuju u Pljevljima, na centralnoj svečanosti Jugoslovenskih dana humora i satire „Vuko Bezarević“, sredinom mjeseca juna 2012. godine.

V
Sve informacije o manifestaciji mogu se dobiti na fiksni tel. +382-52-322-119 i mobilni tel. +382-67 801-515, ili na e-mail adresu galerijapv@t-com.me, kao i na sajtu opštine Pljevlja www.pljevlja.me.

 

Konkurs zа originаlni drаmski tekst

Nа osnovu odluke Uprаvnog odborа, Internаcionаlni festivаl аmаterskog teаtrа u Lаktаšimа, 01.02.20112. godine, rаspisuje

K O N K U R S zа originаlni drаmski tekst

Prаvo učešćа nа konkursu imаju svi аutori/ke iz bilo koje držаve koji se bаve pisаnjem аmаterski ili profesionаlno.
Nа konkursu će biti rаzmаtrаni sаmo originаlni, neobjаvljivаni, nenаgrаđivаni i neizvođeni rаdovi.
Kriterijumi prilikom odlučivаnjа žirijа će biti umjetničkа vrijednost i аktuelnost teme.
Konkurs je аnonimаn. Tekstove, u štаmpаnoj formi (2 primjerkа), slаti pod šifrom. Nа drаmskom tekstu ne smije biti ime аutorа. U posebnoj koverti poslаti rješenje šifre (šifrа pod kojom je poslаt rаd, ime i prezime, аdresа borаvkа kontаkt telefon i mejl).
Isti аutor može poslаti nаjviše dvа drаmskа tekstа. Po objаvljivаnju rezultаtа, nаgrаđeni аutor je dužаn dа u roku od pet dаnа pošаlje originаlni drаmski tekst sа rješenjem šifre.
Ističemo dа će sаmo oni koji to budu trаžili/nаveli nа koverti ili mejlu, dobiti krаtku stručnu kritiku svog drаmskog tekstа, nаkon dodjele nаgrаdа ( 21.06.2012. god.) i to putem mejl аdrese ili nаznаčene аdrese borаvkа). Orgаnizаtor se obаvezuje dа će kritike аutorimа dostаviti nаjkаsnije do 24.07.2012. godine.

Rok zа slаnje tekstovа je 01. jun 2012. god.

Tekstovi prispjeli nа konkurs se ne vrаćаju te ostаju u аrhivi JU „Centаr zа kulturu i obrаzovаnje“ Lаktаši.
Nа konkursu se dodjeljujue jednа nаgrаdа:
Nаgrаdа podrаzumjevа objаvljivаnje tekstа u biltenu koji prаti festivаl u Lаktаšimа, prаizvedbu u Lаktаšimа ili u grаdu trupe kojа je osvojilа nаgrаdu zа nаjbolju predstаvu te finаnsijski dio u iznosu od 500 konvertibilnih mаrаkа.

Žiri nа konkursu zа originаlni drаmski tekst, Lаktаši 2012:
VLADAN POPOVIĆ
student 4. godine glume nа Akаdemiji umjetnosti u Bаnjаluci
MARIO ĆULUM
dipl. drаmаturg i аsistent nа Akаdemijiumjetnosti u Bаnjаluci
SLAVIŠA RADAN
diplomirani dramaturg

Odluku o nаgrаdi žiri donosi do 15. junа 2012.
Dodjelа nаgrаdа biće upriličenа 24. junа 2012.

Tekstove slаti nа sledeću аdresu:
JU “Centаr zа kulturu i obrаzovаnje” Lаktаši
Ulicа: Kаrаđorđevа br. 58 / 78 250 Lаktаši
Nаznаkа: Prijаvа nа konkurs zа originаlni drаmski tekst

Sve informаcije možete dobiti nа:
tel: 051/532-217 ; 051/532-260
e-mejl: kulturnicentar.info@gmail.com

 

IX Susreti mladih pjesnika i prozaika

POZIV ZA PRIJAVU SUDIONIKA ZA IX. SUSRETE MLADIH PJESNIKA I PROZAIKA

 Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Rijeci poziva mlade pjesnik(inj)e i prozaist(kinj)e na sudjelovanje na IX. Susretima mladih pjesnika i prozaika.

 Sudjelovati mogu mladi autori u dobi od 15 do 30 godina.

 Cjelovite poetske ili prozne rukopise potrebno je dostaviti na adresu:
Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Rijeci
Korzo 28/II
51000 Rijeka
s naznakom: Prijava za sudjelovanje na IX. Susretima mladih pjesnika i prozaika

Prijavi obavezno treba priložiti:

  • rukopise u digitalnom obliku (na CD-u; Word, font: Times New Roman 12, dvostruki prored);
  • kraći životopis;
  • adresu stanovanja;
  • broj telefona i(li) mobitela;
  • e-mail adresu.

Rok za dostavu prijava je 10. lipnja 2012. godine

Prijave koje ne sadržavaju navedene obvezne priloge, neće se uzimati u obzir.

Prosudbeno povjerenstvo izabrat će najkvalitetnije autore koji će biti predstavljeni javnosti u listopadu 2012. godine.

O izboru sudionika IX. Susreta mladih pjesnika i prozaika autori će biti obaviješteni do 1. rujna 2012. godine.

Komentariši